Château des Tourtes Le Duo Blanc 2014
Dans cet océan de blancs bordelais, certains se détachent. Ainsi Le Duo, avec sa personnalité originale et fraîche, est un parfait vin de copains pour l’apéritif. Si sa robe est légèrement tachée, son nez de pêche et d’abricot est pur et la bouche plutôt florale et exotique. Sa dégustation met le sourire aux lèvres et aiguise le palais. 14/20.

Cuisine et Vins de France 2015

Château des Tourtes, le Duo, AOC Bordeaux Red 2013 14.75 ( 82 ) Fair
Clean fresh fruit, if you like a light fresh Bordeaux, this is it. 80 % Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon.
Drink 2015-2020.

Decanter 2015

Château des Tourtes Cuvée Prestige White 2013 – 16.75 ( 89 ) Recommended
100 % Sauvignon Blanc, 7 months in french oak, this is a big estate from Vignobles Raguenot and produces mainly red grapes, but this white comes from a flintly limestone soil and has real definition.
An attractively fresh mouthfeel, good precision and citric minerality.
12 % alc. Drink 2015-2019.

Decanter 2015

Château des Tourtes Cuvée Classique Red 2012 – 16.25 ( 87 ) Recommended
Unoaked, 80 % Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon, 12 months oak vats, 13 % alc. Vibrant and sweet fruit, fresh, from a large estate of 100 hectares. Drink 2015-2019.

Decanter 2015

Château Haut Beyzac 2011-Haut Médoc*
Une belle présentation pour ce vin d’un grenat profond et brillant, au bouquet complexe alliant le fruit mûr et les notes de l’élevage. L’attaque ronde introduit une bouche très homogène, construite sur des tanins soyeux. La longue finale laisse le souvenir d’un ensemble sans aspérités.
Associer avec un canard en civet.

Le Guide Hachette des Vins 2015

Château des Tourtes Cuvée Prestige Blanc 2013 *
Un 100% Sauvignon Blanc finement bouqueté autour d’un raisin sec et des fruits exotiques, ample et tendrement fruité.

Le Guide Hachette des Vins 2015

Château des Tourtes Cuvée Prestige Rouge 2012- **
Coup de coeur pour sa version 2011, cette cuvée arrive en finale avec le 2012. Un très bau classique, qui mêle à l’olfaction le grillé, la réglisse, les fruits rouges mûrs et quelques notes de sous-bois. Le palais offre le mariage heureux d’une chair dense et douce, de tanins fins et soyeux, d’un boisé fondu et d’un fruité généreux.
Associer avec un pavé de bœuf aux cèpes.

Le Guide Hachette des Vins 2015

L’Attribut des Tourtes 2011- Blaye
Merlot et Cabernet Sauvignon ( 30%) composent un vin sombre, au nez torréfié et chocolaté, nuancé d’une agréable petite note de “terre après l’orage”, selon un juré à l’âme poétique. On retrouve le caractère empyreumatique associé aux fruits à l’alcool dans une bouche intense et solidement charpentée, qui doit encore se fondre.
Associer avec un sanglier aux airelles.

Le Guide Hachette des Vins 2015

Château des Tourtes Le Duo Blanc 2013

Floral ( acacia, chévrefeuille) et fruité ( agrumes) au premier nez, ce 2013 évolue à l’aération vers des nuances miellées.
A l’unisson, le palais associe douceur et fraîcheur, cette dernière étant renforcée par une finale citronnée plus nerveuse. Associer avec une cassolette de fruits de mer.

Le Guide Hachette des Vins 2015

Château des Tourtes Cuvée Prestige Rouge 2011 – 15/20

L’affaire familiale créée en 1967 par Philippe et Lise Raguenot s’étend sur 67 hectares au nord-est de Blaye. Aujourd’hui leurs deux filles Emmanuelle et Marie-Pierre, accompagnées de leur maris, proposent une gamme de vins équilibrés d’une qualité très régulière.
Les vins : Des blayes d’un excellent niveau où l’élevage est toujours en retrait, dans un style frais, digeste et gourmand.

Guide Bettane et Desseauve 2015

Château des Tourtes Cuvée Prestige 2009 ***

Well-known by the faithful followers of the Guide, these producers run two domains located on both sides of the Gironde, in Haut-Médoc and Blaye Côtes de Bordeaux. The 2009 vintage has been auspicious for the Blaye vintage. If the cuvee Prestige 2009 white (33,000 btles), beautiful ex-pression of the sauvignon, aromatic, and harmonious, is mentioned, the red version came close to a heart-winner.
Like the majority of the wines from this appellation, the blending favors the Merlot, leaving only 10% of Cabernet Sauvignon. Deep dark red, this 2009 develops a straight bouquet, particularly rich and complex: the grilled and roasted notes from the maturation go well with the sweet spices and mature red fruits. The soft attack shows wide and plump body, well structured by forthcoming tannins, and the persistent final is underlined by a wooded note that is already dissolved. “Groundwork from the grape to the maturation”, said a judge. Already pleasant, this bottle should evolve well during the next five years.

Guide Hachette 2012

Château des Tourtes Cuvée Prestige 2011 – Coup de Cœur

This charming 60 ha vineyard is well-known in Guide Hachette. They selected a 2.5 ha parcel, planted with Merlot (80%) and Cabernet-Sauvignon to elaborate this cuvee, praised for its balance and harmony. Behind an intense red cherry red robe, we find an elegant and opened nose with aromas of well-ripened fruits, associ-ated to a subtle well-structured woody and spicy fra-grance. After a frank and round attack, this wine is very balanced on the palate, its rich fruity aromas blend mar-velously with its tannins, finishing in a velvety feel. Wait 2 or 3 years before opening this bottle on a delicate meal, such as a fillet beef with the morel sauce.

Guide Hachette 2014

Château des Tourtes – Cuvée Prestige Rouge 2009

Reticent nose with a light herbal tone. Robust tannins. Rustic in its style with a moderate length and a spicy finish.

Decanter 2012

Château des Tourtes Cuvée Prestige Rouge 2010 – 17/20

Magnificent cuvee offering a splendid body with a pepper and sweet spices perfume. The mouth is delicious with tan-nins soften by a beautiful oaky (one third of new barrels). A bottle of reference in the appellation. We advise you to cel-lar the magnums.

Revue du Vin de France 2013

Château Haut Beyzac Cuvée O’Peyrat 2009 – 13,5/20

This property in Vertheuil, purchased in 1997 by the Raguenot Lallez Miller family, produced its first vintage in 2001. We preferred the cuvee O’Peyrat to the Grand Vin, for its more immediate tastiness.
This charming wine is very attractive with soft round mouth, modernist woddy flavor.

Guide Bettane et Desseauve 2013

Château Haut Beyzac Le Grand Vin 2008 *

Completed by 20% of Merlot and 10% of Petit Verdot, the Cabernet Sauvignon makes here a really deep ruby wine, with a nose made of mature fruits and toasted notes. The balance between the flesh and the wood gives the palate an elegant characteristic, even feminine, when the soft tan-nins are a sign of a well measured maturation.

Guide Hachette 2012

Château des Tourtes Cuvée Prestige Rouge 2010 – 15/20

Very elegant, it has a crisp fresh fruit with a woody end and well proportioned, suave tannins for struc-ture, fleshy and quite flexible, long finish with choco-late and fresh, everything is in the right place.

Guide Bettane et Desseauve 2014

L’Attribut de Tourtes 2010 – 15,5/20

This Blaye is elegant with an excellent structure, soft tannins, well-integrated oak flavor, and all balanced, rich, intense, long aromatic finish.

Guide Bettane et Desseauve 2014

Château des Tourtes Cuvée Prestige Blanc 2011 – 14/20

In two years, this pure sauvignon found its round-ness on fine lees. Opened and flourished with notes of exotic fruits, the palate is soft with low acidity. Drink immediately.

Revue des Vins de France 2014

Château des Tourtes Cuvée Classique 2011 – 14/20

Still discreet and a bit rustic in its initial period, this red wine gently open this year on a firm and juicy pulp.
Open in 2014 on a not too spicy piece of beef.

Revue des Vins de France 2014